Maaike Brunekreef ontvangt de Van Dantzig-penning 2022

Maaike Brunekreef ontvangt de Van Dantzig-penning 2022 voor haar inzet voor de aanpak van kindermishandeling. De Van Dantzig-penning is een onderscheiding voor iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de aanpak van kindermishandeling in Nederland.

Maaike Brunekreef heeft meer dan 20 jaar ervaring als maatschappelijk werker, trainer, adviseur en spreker in het sociale domein. Zij was geruime tijd aandachtsfunctionaris ‘kindermishandeling en thuisgeweld’ in het Isala ziekenhuis Zwolle.

Maaike Brunekreef is initiatiefnemer van ‘Achter de voordeur’, dat educatieve producten voor (aankomende) professionals ontwikkelt. ‘Achter de voordeur’ zet sterk in op het preventie en vroegsignalering, zodat kindermishandeling voorkomen of eerder gestopt kan worden.

Initiatiefnemer, aanjager, bedenker en ontwikkelaar

Het comité kent haar de penning toe voor haar inzet om vóór en mét kinderen aandacht te vestigen op de missie dat kindermishandeling de wereld uit moet. Het comité heeft grote waardering voor ‘op moderne leest geschoeide educatie, haar inspirerend enthousiasme en voor haar rollen als initiatiefnemer, aanjager, bedenker en ontwikkelaar van nieuwe concepten om kindermishandeling te herkennen en op de kaart te zetten. Zij inspireert professionals tot bewustwording en handelen.’

De penning wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Van Dantzig comité en de BPSW.

Uitreiking Van Dantzig-penning

De Van Dantzig-penning – genoemd naar de psychiater Andries Van Dantzig, oprichter van Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling RAAK – wordt op 24 november ’s middags uitgereikt tijdens het jubileumsymposium van de BPSW in de Eenhoorn, Barchman Wuytierslaan 2 te Amersfoort. Wie daar bij wil zijn kan hier opgeven: www.bpsw.nl/jubileumsymposium-75-jaar-bpsw.

De penning wordt sinds 2006 uitgereikt. Onder andere Thea Hol, André Rouvoet, Roos Haase, Rob Bilo, Herman Baartman en Ted Kloosterboer mochten eerder deze penning in ontvangst nemen.